Telefon: (0224) 573 04 98
Email: info@omerogullarinak.com
Mesai: 08:30 - 18:30
Fidancılık

Fidancılık


Arbequina Zeytin Fidanı


Tarihî kaynaklara göre, ilk Arbequina tohumları Ortaçağda Kudüs’ten Arbequa efendisi Medinaceli Dükü tarafından getirilmiştir. Özel bir tür olup yüksek verimli ve sık dikim sistemine uygundur. Arbequina zeytin yüksek konsantrasyonlu yağlardan biridir ve bu çeşit zeytinyağı üretiminde kullanılır. Fakat bazen de sofralık zeytin olarak da kullanılmaktadır.

Arbequina zeytinleri yuvarlak ve küçüktür. Büyüme süreci boyunca soluk yeşilden pembe ve koyu mora dönerler. Hasat zamanı Kasım ayıdır ve çoğu yağlık çeşitlerden daha erken gelir. Yağının rengi zümrüt yeşili ile altın sarısı arasında değişir. İlk lezzet ise kavun ve badem anımsatıcı tatlı, ama şaşırtıcı derecede yüksek aromalıdır.

 

Ağaçlar çok kuvvetli büyük değildir ve meyvenin çok küçük olması nedeniyle mekanik olarak hasat edilmesi zordur. Yağ oranı çok yüksektir ve birim alandan elde edilen miktar yüksektir. Bu yağ harika bir garnitürdür. Ayrıca, marine edilmiş sebzeler ve ızgara balıklar için de bir favoridir. Narin lezzetinden dolayı kızartmada arbequina zeytinyağı kullanılması mükemmel bir tat vermektedir. Allioli ve mayonez için idealdir. Arbequina zeytin, çok biberli olan benzersiz lezzetinden ve sağlığa olan faydalarından dolayı tüketiciler tarafından çok popüler bir çeşittir.

Zeytinyağında ortalama (%71) oleik asit, (%11) linoleik asit vardır. Düşük Polyfenois (Kafeik asitte 170ppm) miktarı vardır. Tadı meyvemsi ve tatlıdır, badem, yeşil muz ve domates aroması bulunur.

Yüzyıllardır zeytinyağı endüstrisi geleneksel metotlarla üretim ve hasat yapmıştır. Bugün artık büyük düşünebilen girişimciler yüksek verimli, erken verime yatan, yoğun dikimi yapılabilen ve de makine ile hasadı yapılabilen çeşitleri keşfetmişlerdir. Böylelikle zeytin yetiştiriciliği yüksek teknoloji ile tanışmıştır. Ülkemiz için yeni olan bu zeytincilik yöntemi, uzun yıllardır İspanya, İtalya, Arjantin, Avustralya gibi önemli zeytin bölgelerinde yapılmaktadır. Bu çeşitle kurulan bahçelerde mantık, erken verime yatan ağaçlar, verimli hasat ve esas önemli unsur mükemmel kalitede bir zeytinyağıdır.

 

Orta kuvvetli, salkımsı ve orta/yüksek taç yapabilen bir ağaç türüdür. Tozlayıcıya ihtiyacı yoktur, kendi kendini döller. Erken meyve üretir, yüksek ve stabil verimlidir. Yağ içeriği yüksek, yağ kalitesi mükemmeldir. Köklenme kapasitesi çok yüksektir.

 

Yaprak Şekli : Eliptik-mızrak şekilli, küçük, kısa ve orta genişliktedir

Meyve Şekli : Olgunlaştığında kararır, meyve ucu yuvarlaktır ve sapı yoktur. Meyve – çekirdek oranı ortalama değerlerdedir. Küçük ve küresel-simetrik şekle sahiptir. Tepe yuvarlak ve sapsız, maksimum enine kesiti yuvarlak ve bir miktar tabana oturmuştur. Meyve eti/çekirdek orantılıdır.

Çekirdek Şekli : Oval ve simetrik şekildedir. Sert yüzeyli 7-10 fibrovasküler olukludur. Tvan ve iç kısmı yuvarlaktır. Birleşme yerinde bir araya gelen yedi ila on arasında değişen fibrovasküler kanala sahip pürüzlü yüzeyi vardır. Alt ve üstten yuvarlaktır.  Maksimum enine kesitti dairesel ve merkezidir.

Direnç, tolerans ve hassasiyeti

Dal Kanserine duyarlı

Halkalı Lekeye Kısmen dayanıklı

Verticilliuma hassas

Çok kireçli topraklarda demir klorozunda sınırlı yetiştirilir.

 

Arbequina bodur bir zeytin türüdür.

Fidan ekiminden sonraki 4 yıl içinde ağaç olgunluğuna ulaşır.

Farklı iklim ve koşullarına uyum sağlar.

Su ihtiyacı emsallerine göre çok düşüktür.

İlaçlama ve gübreleme gibi işlemler kolay ve ekonomik olarak çözülmektedir.

Makineli hasat yapabilir.

Erken hasada uygundur.

12 ay dikime uygundur.

Yağ verimi yüksek, meyvemsi aromalı ve tatlıdır.

Uzun kurak yazları seven fidan türü kışa ve olası don olaylarına karşı da gayet dayanıklıdır.

Fidanlarımız ziraat mühendis kontrolünde üretilmektedir. Tarım ve orman bakanlığından sertifikalıdır.

 

Gemlik Zeytin Fidanı 

Gemlik zeytin fidanı olarak satışa çıkan bu çeşit bölgelere göre lisans ismi dışında trilye zeytin fidanı veye gemlik-trilye ismiyle bilinmektedir. Bu çeşit daha çok yağ üretimi için tercih edilmektedir. Fakat siyah salamura veya sele zeytini olarak ta değerlendirilmektedir. Marmara bölgesi zeytini olup daha çok serin bölgelerde veya yüksek yerlerde dikilmesi uygundur.

Ağaç Özellikleri

Gemlik zeytin fidanı çelik köklenme oranı oldukça yüksek olup( %80-95’e ulaşılabilir) ortalama %55-60 oranındadır. Yörelere göre trilye zeytin fidanı olarak ta bilinmektedir. Gemlik zeytin çeşidi ufak, orta büyüklükte olup, genellikle sarkık yapıdadır. Normal dallanma gösterir. Sürgünleri kısadır. Gövde rengi açık kurşunî renktedir. Yapraklar gri renkte olup kenarlarında alta doğru biraz kıvrılmıştır ve küçüktür.

Gemlik Zeytini Meyve Özellikleri

Tam olgunlukta meyve koyu siyah renkte ve parlak görünümlüdür. Dane şekli genellikle yuvarlak ve söbücedir. İbresi hafif belirgindir. Siyah sofralık olarak veya gemlik tipinde işlenir. Sofralık kalitesi dışında kalan veya ürünün tamamı yağ oranının yüksek olması sebebiyle zeytinyağı yapılır. Yağ oranı %25-30’dur. Çekirdekler orta irilikte, oval şekilli, cilalı olup etten kolayca ayrılır. Çekirdekteki oluk şeklinde sık damarlıdır ve bu nedenle yüzey pürüzlüdür.

Coğrafi Dikim Alanları

Gemlik-Bursa, Tekirdağ, Kocaeli, Bilecik, Kastamonu, Zonguldak, Sinop, Samsun, Trabzon, Balıkesir, İzmir, Aydın, Manisa, Aydın, İçel, olmakla birlikte son yıllarda yeni dikim alanları olarak Adana, Adıyaman, Şanlıurfa, Antalya, Mersin, Gaziantep, Denizli, Manisa  ve Hatay illerini içine alan çok geniş bir coğrafyada yetiştirilir.

Fidan Üretim Şekilleri

Firmamız bu tür fidanları çelikten üretilen gemlik zeytin fidanları olmak üzere üretir. Ağaçlardan alınan taze sürgünler özel köklendirme alanlarında köklendirilir ve köklenen çelikler şaşırtılarak tüpe veya saksıya alınır ve büyütülerek satışa hazırlanır.

Meyvesi erken olgunlaşır verimli yüksek ve düzenlidir.

Ülkemiz iklim şartlarına en uyumlu iklim çeşididir.

Anaçtan üretilip çeşitinde sapma olmaz.

Yağ oranı yüksek ve kalitedir.

Sofralık olarak en çok tercih edilen zeytin türüdür.

Mavi sertifikalı Gemlik 21 ve Gemlik 27 zeytin fidanı üretimide yapmaktayız.

Kivi Fidanı

Kivi fidanı harward rekartes yüksek meyve fidanıdır. Hayward Kivi Fidanı’nın ağaçları güçlü gelişm gösterir. Hayward Kivi Fidanı Diş Hayward Kivi Fidanı’nın tozlayıcısı olarak dikilir.Kivi yetiştiricilğinin yapılabileceği alanlar kışları ılık, yazları sıcak ve nemli bölgeler olması gerek. Doku kültürü üretimi fidanların verim oranı ve ürün kalitesi en üst düzeydedir. 

Ağaç Özellikleri: Orta kuvvetli ve kısmen orta verimlidir. Çünkü eksik tozlanma görülür.
Çiçekler çok geç açar, tekli ya da çiftlidir. Petal yaprakları geniş, üst üste gelen, çanak gibidir.
Stilleri diğer çeşitlere göre daha dik olmasına rağmen yataydan dikeye değişir.
Doku kültürü ile yetiştirilmektedir. Bitkiler dikimi takip eden ikinci yılda ürün vermeye başlar.
Fideler ortam uyumundan sonra değişik ebatlarda plastik saksılara alınarak büyütülmektedir.
Meyve Özellikleri: Meyve olağanüstü büyük, geniş-oval, yanları biraz basık, kabuk yeşilimsi kahverengi ve sık tüylüdür.
Meyve eti açık yeşil, çok lezzetli ve muhafaza kalitesi yüksektir.
Hasat Zamanı: Ekim ayında hasat edilir.
Tozlayıcılar: Matua.

İncir Fidanı

İncir fidanı dikimi için en uygun zaman dilimi kış uykusu devresidir. İncir ağacı, kış aylarında yaprak döken bir ağaç türüdür. Bu nedenle de yapraksız olduğu döneme kış uykusu devresi denir. Bu nedenle ilkbahar dönemi incir ağacı dikimi için idealdir. Kış aylarının soğuk geçmediği bölgelerde dikim için sonbahar uygundur.
İncir fidanı ilk ekildiği zaman bol sulama yaparak toprağa tutunmasını sağlamanız gerekir. Ilıman iklimde yetiştirilmeye uygun olan incir, kuraklığa karşı töleranslıdır. M.Ö. 9000’li yıllardan beri üretimi yapılan incir ağacı, Ağustos sonuna kadar düzenli olarak sulanmalıdır.
İncir fidanının meyve verebilmesi için 20 metrelik bir boya ulaşması gerekir. Bu nedenle incir ağacının meyve vermesi genellikle 2-3 yılı buluyor.
 

Nar Fidanı 

Nar fidanı en çabuk meyvesini veren türlerden bir tanesidir. Bu fidan yeni dikimden sonra 2 ila 3 yıl içerisinde ilk meyvesini vermeye başlar. Ayrıca kuruyan nar ağaçlarını hemen kesmemek gerekir. Çünkü yeniden fidan olarak yeşerebilir. Meyve verebilir.